середу, 7 жовтня 2015 р.

20 найцікавіших фактів про комп’ютери

Комп’ютер став настільки звичним у нашому житті, що ми сприймаємо його як робочу конячку і мало замислюємося, скільки цікавостей пов’язано з нашим PC. Ми вирішили виправити це. Отже, цікаві факти про комп’ютери.

1) У сучасного персонального комп’ютера в десять разів більше потужності, ніж свого часу було потрібно, щоб запустити і посадити людину на Місяць.

2) Обсягу CD-диска вистачає на 72 хвилини звучання музики. Саме таку тривалість має дев’ята симфонія Бетховена, на яку орієнтувалися творці нового продукту.

3) Нам достатньо долі секунди, щоби оцінити якість сайту, на який ми зайшли.

4) Китайським геймерам заборонено грати в ігри, які пропагують вбивства, – наприклад, в «GTA» або «Postal». Не шанують в Піднебесній і хакерів: їм загрожують серйозні тюремні терміни, а в 1998 році парочка зломщиків навіть була засуджена до вищої міри покарання.

5) Хакерів, звичайно, не варто захищати – злочинці інформаційного простору. Але також не забуваймо про себе коханих. Деякі акаунти, електронні адреси та інші особисті сторінки інтернет-простору так і просяться, щоб їх зламали! Найпопулярнішими паролями вважаються цифри в зростаючому або спадаючому порядку, а також дата, місяць і рік народження. Багато користувачів настільки безтурботні, що навіть вводять у вікнах «логін» і «пароль» один і той же набір символів.

6) Якщо ви часто й подовгу сидите за комп’ютером, то моргаєте не менше семи разів на хвилину. Так наші очі намагаються попереджати синдром «офісного зору».

7) На офіційну електронну пошту Білла Гейтса щодня приходять мільйони листів. Чи треба говорити, що переважна більшість з них залишається без відповіді?

8) Про те, чи зможе комп’ютер наздогнати і перегнати нас за здібностями, ведеться чимало суперечок. Але «людиною року» його вже визнавали: у 1982 році це зробили працівники журналу “Time”.

9) Люди, що бояться комп’ютерів і всього, що з ними пов’язано, називаються кіберофобами.

10) 2/3 американців просиджують в Інтернеті щонайменше три години на день. Гадаємо, наші співвітчизники не набагато менше …
Послуги, пов’язані з комп’ютерами, вважаються дуже прибутковим бізнесом. Принаймні, троє з шести багачів “збили” свої статки на сфері IT.

11) Свято сисадміна відзначають у багатьох країнах. Але тільки в Штатах він носить назву «День подяки системному адміністраторові».

12) Всупереч поширеній думці, комп’ютери найчастіше ламаються не від проблем в електричній мережі і не від шкідливих вірусів. Вони повинні «сказати спасибі» своїм господарям,які проливають на клавіатуру чай, каву, газовану воду та інші напої.

13) Якщо прийняти всі email-повідомлення, передані в світі, за 100%, то 94% з них припадає на спам.

14) Перший електронний лист відправив у 1971 році Рей Томлінсон – автор програми для обміну повідомленнями між комп’ютерами. Він же запропонував використовувати значок @ для розділення імені користувача і комп’ютера.

15) Творці пошуковика Google хотіли назвати своє дітище Googol (10 у сотому ступені – саме стільки сторінок вони збиралися проіндексувати), але домен з такою назвою був вже зайнятий.

16) Перший матричний принтер був розроблений в 1964 році. Він використовувався в годиниках марки «Сейко» для постійної роздруківки точного часу.

17) Інтернет і комп’ютерні ігри вважаються самою нищівною загрозою працездатності співробітників. Яку кількість часу працівники середньостатистичного американського офісу сидять у Мережі, поки невідомо, а от за комп’ютерними іграми вони проводять близько півмільярда годин на рік.

18) Знамениту комбінацію – програму «на три пальці» – Ctrl-Alt-Del – створив і впровадив один із розробників IBM PC Девід Бредлі.

19) Перші персональні комп’ютери мали дуже обмежений обсяг пам’яті – всього близько 16 кілобайт.

20) Комп’ютерник – таки не жіноча професія. У найбільшій світовій IT-корпорації – Microsoft – працюють 75% чоловіків і лише 25% жінок.




Кілька фактів


Картинки по запросу цікавинки з інформатики
  • Фільм «Трон» 1982 року був одним з перших фільмів, в яких широко застосовувалася комп’ютерна графіка для створення спецефектів. Однак картина була виключена зі списку номінантів на «Оскар» за візуальні ефекти. Конкурсна комісія обгрунтувала це тим, що творці фільму смошеннічать, використавши комп’ютери.
Назва компанії 1С було спочатку назвою її власної пошукової програми: не більше 1С (однієї секунди) потрібно для отримання необхідної інформації.
  • Датацентр IBM в швейцарському місті Уітікон, побудований в 2008 році, підігріває воду в місцевому басейні за рахунок відведення тепла від масиву серверів.
Перший електронний лист був відправлений в 1971 році Реєм Томлінсоном, автором програми для обміну повідомленнями між комп’ютерами. Він же запропонував використовувати значок @ для розділення імені користувача і комп’ютера. Адреса містера Томлінсона виглядала так: tomlinson @ bbn-tenexa.
  • Вчені з Університету Каліфорнії підрахували, що за свою історію людство виробило більше 28 Екзобайт (1 Еб = 10^18 Біт) унікальної інформації
Комп’ютер ENIAC, вагою 27 тонн, містив 17468 ламп, 7200 кремнієвих діодів, 1500 реле, 70000 резисторів і 10000 конденсаторів.
  • Обчислювальна потужність – 300 операцій множення або 5000 операцій додавання на секунду. ENIAC став першим комп’ютером, який можна було перепрограмувати для рішення повного діапазону завдань.

вівторок, 6 жовтня 2015 р.

Цікаво знати...


Перша ЕОМ була сконструйована в 17 столітті          
французьким математиком, фізиком, філософом
і письменником Блезом Паскалем.

У 1994 році сенсаційну перемогу над шахматистом Гаррі Каспаровим здобув компютер.

В Італії за відправку електронних листів без згоди одержувача можна «заробити» 3 роки в’язниці. 






Мало кому відомо ім’я Дугласа Карла Енгельбарта , проте це не заважає практично 1 мільярду людей щодня користуватися його винаходами , найпопулярніше з яких — комп’ютерна миша. Зараз Дуглас Енгельбарт — один з найбільш високооплачуваних співробітників « мишачого магната » Logitech . І хоча він так і не став бізнесменом , зараз про нього практично не згадують і його гонорари не вимірюються шести- або семизначними числами , ми то знаємо , хто випередив свій час і першим створив те , що приписують собі хитрі магнати. Це геніальне пристосування , без якого зараз гальмується будь-який робочий процес на комп’ютері , розробили випадково. Просто існуючі маніпулятори ( джойстики , світлові пір’я і клавіатура ) уповільнювали процеси віконними середовища , і Дуглас оперативно придумав додаток , здатний полегшити вже існуючі процеси . Пристосування виявилося геніальною знахідкою! 



 



Згідно з рейтингом WWW.top500.org, найпотужнішим на сьогодні суперкомп’ютером 
є японський Earth Simaulator. Як можна здогадатися з назви, він призначений для досліджень в області метеорології, океанології 
та інших наук про Землю. Його 5120 процесорів можуть виконувати до 36 трильйонів операцій в секунду — це майже втричі більше по продуктивності від найближчого конкурента з Америки.



Чарльз Беббідж — творець аналітичної лічильної машини , він витратив на її розробку 10 років , але не побачив своє дітище у дії. Наприкінці 20 століття її відтворили — і вона запрацювала.

С. А. Лебедєв — Перший творець комп’ютера в нашій країні.Під його керівництвом в 50 -х роках були побудовані серійні лампові ЕОМ БЕСМ- 1 , БЕСМ- 2 , М- 20 . У той час ці машини були одними з кращих у світі.
Найбільш інформаційноємними є молекули ДНК , які мають дуже малий розмір і щільно упаковані. Це дозволяє зберігати величезну кількість інформації (до 1021 біт в 1 см3) , що дає організму розвиватися з однієї єдиної клітини, що містить всю необхідну генетичну інформацію. Сучасні мікросхеми пам’яті дозволяють зберігати в 1 см3 до 1010біт інформації , проте це в 100 млрд. раз менше, ніж в ДНК. Можна сказати , що сучасні технології поки програють біологічній еволюції.

 


Молекула ДНК є найбільш довготривалим носієм інформації , яка протягом десятків тисяч років  (людина) і мільйонів років (деякі живі організми ), зберігає генетичну інформацію даного виду. 






 Новий підхід до дистанційної освіти запропонувала канадська компанія Telbotics. Тепер, якщо дитина захворіла (або не зможе самостійно пересуватися), в школу за нього відправиться «половина» робота на ім’я PEBBLES. Цілком він складається з двох машин, кожна з яких оснащена 15-дюймовим сенсорним екраном, потужним процесором, відеокамерою, двома мікрофонами, стереодинаміками і принтером зі сканером, щоб виконувати письмові завдання. Робот — клієнт залишається з дитиною, а робот — сервер відправляється на заняття. Коли починається урок , системи з’єднуються по швидкісній лінії , і дитина чує і бачить все , що відбувається в класі. За допомогою джойстика він може керувати роботом — отримувати завдання , роздруковувати контрольні роботи і навіть відповідати на запитання вчителя. Співробітники Telbotics стверджують , що добилися високого рівня присутності. Тепер роботам залишилося навчитися самостійно пересуватися і встановлювати бездротове з’єднання : тоді вони будуть практично самостійні, і учень з їх допомогою зможе на відстані як би ходити по школі і спілкуватися з друзями.

У нашій країні до кінця 2006 року кількість комп’ютерів, підключених до Інтернету, склало понад 350 млн., а в усіх країнах світу приблизно 1 мільярд.

Ступінь інформатизації суспільства: США — 1 місце, Японія — 2 місце.

Сучасні мишки для компютера мають інші механізми зчитування ніж їх попередники, і тому компанії,які їх випускають, вільні від будь-яких зобов’язань перед винахідником.

П’ять років розробляли програму для суперкомп’ютера Токійського університету. По ній він за 400 годин обчислив майже півтора трильйона цифр цього числа після коми.Це число П-3.14…..

І останній, не менш цікавий факт про інформатику: У листопаді 1962 через дефіс, який був пропущений в комп’ютерній програмі, довелося підірвати ракету, що стартувала з мису Канаверал до Венери.